Κυριακή 25 Οκτωβρίου 2015

Μόνη της η γυμναστική δεν αρκεί για αδυνάτισμα

Πρέπει να περιορίσετε και τις θερμίδες που καταναλώνετε

Αν θέλετε να χάσετε τα περιττά σας κιλά, αυτό που πρέπει να κάνετε είναι να περιορίσετε τις θερμίδες που καταναλώνετε - το αν στη συνέχεια πάτε στο γυμναστήριο ή όχι, δεν έχει καθοριστική σημασία.
Αυτό είναι το συμπέρασμα μίας νέας ανάλυσης, που επιβεβαιώνει αυτό που δειλά-δειλά λένε οι ειδικοί τα τελευταία χρόνια: δίχως δίαιτα δεν μπορεί κάποιος να αδυνατίσει, αλλά χωρίς γυμναστική μπορεί και να τα καταφέρει.
Σύμφωνα με την ανάλυση, η αύξηση της φυσικής δραστηριότητας ανοίγει την όρεξη και οδηγεί στην αύξηση της πρόσληψης τροφής, επομένως εάν κάποιος δεν κάνει δίαιτα, είναι πολύ πιθανό να δει το σωματικό του βάρος να αυξάνεται.
Την ανάλυση υπογράφουν οι δρες Ρίτσαρντ Κούπερ και Έιμι Λιουκ από την Ιατρική Σχολή Stritch του Πανεπιστημίου Loyola του Σικάγο, οι οποίοι μελετούν εδώ και χρόνια την συσχέτιση άσκησης και παχυσαρκίας.
Όπως γράφουν στην «Διεθνή Επιθεώρηση Επιδημιολογίας» (IJE), η συστηματική φυσική δραστηριότητα έχει ζωτική σημασία για την διαφύλαξη της υγείας και την ευεξία, αφού μας προφυλάσσει μεταξύ άλλων από την καρδιοπάθεια, τον καρκίνο, τον διαβήτη, την άνοια και πολλά άλλα δεινά.
Ωστόσο, τα στοιχεία για την αξία της εναντίον της παχυσαρκίας είναι πολύ περιορισμένα - και δεδομένου ότι για πολλούς ανθρώπους αποτελεί το μεγάλο εμπόδιο στην έναρξη μιας προσπάθειας για αδυνάτισμα, «καλό είναι να γίνουν πιο συγκεκριμένες οι συστάσεις προς όποιον θέλει να αδυνατίσει» γράφουν.
«Υπάρχει μόνο ένας αποτελεσματικός τρόπος για να χάσει βάρος: να τρώει λιγότερες θερμίδες» ξεκαθαρίζουν.
Όπως εξηγούν, πολυάριθμες κλινικές μελέτες έχουν δείξει πως όποιος ταυτοχρόνως γυμνάζεται και κάνει δίαιτα χάνει το ίδιο σωματικό βάρος με όποιον κάνει μόνο δίαιτα.
Άλλες μελέτες, εξάλλου, δεν έχουν βρει συσχέτιση ανάμεσα στην ενέργεια (θερμίδες) που δαπανά κάποιος μέσω της γυμναστικής και τις αλλαγές του σωματικού βάρους μακροπρόθεσμα, επομένως δεν είναι η γυμναστική ο καθοριστικός παράγοντας στην παχυσαρκία και το αδυνάτισμα.
«Παρ' ότι η επαρκής φυσική δραστηριότητα παρέχει πάρα πολλά οφέλη στην υγεία,τα υπάρχοντα επιστημονικά στοιχεία οδηγούν στο αδιάσειστο συμπέρασμα ότι αν δεν συνοδευτεί από μείωση των προσλαμβανομένων θερμίδων, δεν μπορεί να καταπολεμήσει την παχυσαρκία», καταλήγουν.
Η αλήθεια είναι πως η γυμναστική καίει θερμίδες, αλλά ούτε κατά διάνοιαν όσες νομίζουμε.
Σύμφωνα με ειδικούς από την Κλινική Μάγιο, στο Ρότσεστερ της Μινεσότα, είναι καλά τεκμηριωμένο ότι για να χάσει ένας άνθρωπος μισό κιλό σωματικού λίπους, πρέπει να μειωθούν κατά 3.500 οι θερμίδες στον οργανισμό του.

Για να επιτευχθεί αυτό μέσω της γυμναστικής, θα πρέπει ένας άνθρωπος βάρους 109 κιλών να τρέχει γρήγορα (ταχύτητα 12,8 χιλιόμετρα την ώρα) επί σχεδόν τρεις ώρες - και βεβαίως μετά να μην αρχίσει να τρώει και να πίνει ό,τι βρίσκει μπροστά του.

Πηγή: http://neoskosmos.com